Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Кой воюва на пазара на петрол?

Кой воюва на пазара на петрол?
01.12.14 18:32

Автор: Р. Караджов
Кой воюва на пазара на петрол?


Какво става с една бензиностанция, когато най-големият клиент спре да зарежда?

Докато мнозина си мислят, че лошите капиталисти нарочно свалят цените на петрола, за да пречупят гордите венецуелски комунисти и руския президент Путин, реалността май е друга и далеч от политическата пропаганда и мислене. Според някои анализатори ОПЕК по-скоро се опитва да изправи до стената американската шистова индустрия, в опит да задържи все по-залязващия си монопол в добива на петрол. Русия, Венецуела и донякъде Канада, макар тя да не зависи така от износа на петрол, както и всички страни добиващи скъп петрол, са косвени жертви в една дъмпингова война, която не зависи от тях. 

Според Фил Флин от Futures Group "ОПЕК ще продължи да наводнява планетата с петрола си с надеждата да погуби производството на американския шистов петрол. Това е обявяване на война, всички барели са на масата и ОПЕК е заложил на карта самото си съществуване!” От най-големия консуматор на петрол в света, скоро САЩ има опасност да се превърнат в най-големият производител, което поставя на карта старите страни добиващи петрол, тъй като техния най-голям клиент, който купуваше над 40% от петрола им само до преди години, изведнъж започна да намалява вноса си и не само това, натиска на производителите в САЩ да им се разреши да изнасят, означава, че скоро светът може да е наводнен от производството на американски петрол. В момента САЩ са в пряка конкуренция със Саудитска Арабия и Русия за първото място сред производителите, а от 2008 г. насам, драстично обърнаха и пазара на газ, срутвайки със шистовия газ цената в САЩ. Според Фред Лорънс от IPAA "Американските производители на петрол имат много по-силен праг на устойчивост, отколкото си мислят в ОПЕК". Производствените разходи спадат от година на година, технологиите за добив става все по-гъвкави, а американските производители макар поставени пред изпитание, едва ли ще се огънат. По-скоро моите очаквания са, ако цените спаднат още, американските инвеститори да спрат добива на места, но да ги пуснат отново в мига в който цените се покачат до рентабилност.
За да има макар минимални шансове за успех, Саудитска арабия трябва в продължение на години да задържа цените ниски, при което тя и още няколко страни добиващи евтино петрол, ще са на печалба, но с много по-ниски маржове. Дори обаче тази бизнес стратегия не е ясно дали ще доведе до завръщане на статуквото и опазване на монопола в дългосрочен план. По-скоро не. 

Ниските лихви също оказват значение, осигурявайки свеж поток от инвестиции в разработване на нови находища. Подобно развитие на пазара на петрол сме виждали и през 80-те години, а както съм казвал, сега живеем в техен римейк. Друга причина както съм писал е появата на Иран отново на пазара, някои африкански страни и Ислямска държава, която продава на съвсем ниски цени контрабанден петрол с което се бърка в ценообразуването, колкото и малък пазарен дял да държи.  


Телефони за връзка: 052/605 036  и  
0877 232 464

Консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути, фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании, кредити и депозити 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0901