Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Ще ударят ли санкциите освен пилета и домати, бизнеса с диаманти?

Ще ударят ли санкциите освен пилета и домати, бизнеса с диаманти?
07.08.14 18:54

Автор: Р. Караджов

Ще ударят ли санкциите освен пилета и домати, бизнеса с диаманти?Забраната на вноса на месо, риба и селскостопански продукти ще усили инфлацията в Русия, но едва ли ще засили и без това ставащата в момента обезценка на рублата, защото инфлацията ще е парирана от намаления внос. Все пак такъв ще има, вероятно от страните от ОНД и извън санкциите като Турция, която не попада в списъка. Вероятно ще се наложи на Руската централна банка да качи още веднъж лихвените нива, за да се опита да задържи инфлацията в страната, това обаче ще удари отново руските компании и собствениците на ипотеки в Русия. 

От вчера влязоха в сила новите санкции на САЩ, между които главната е забрана на американски компании да продават на руския енергиен сектор  оборудване за геоложка проучвателна дейност и добив на петрол и газ от голяма морска дълбочина, с което вероятно ще се сложи пръчка в усилията на Русия да разработи морските си находища.  И в двата случая санкциите вероятно ще се заобикалят, чрез посредничеството на фирми в държави които не подлежат на санкции, което обаче ще качи цената както на оборудването, така и на храните, заради % риск който ще се вкарва в сделките. В САЩ потърпевши ще са почти единствено производителите на пилешко, който изнасят половината от продукцията си за Русия, останалите ще са засегнати сравнително слабо. Целия обем на американския износ на храни е за не повече от 0,8% от целия американски износ на хранителни и селскостопански продукти. Санкциите вероятно ще намалят инфлацията в ЕС, която и без това е на исторически ниски нива, поне докато износителите на храни не намеря нов пазар, който да замести Русия. Вероятно забраната ще понижи цените на храните или някои от тях в България, макар и слабо. Чудя се, ако налагането на санкции се засили, как ли би се отразила една забрана на износа на диаманти от Русия, след като, САЩ и в по-малка степен Западна Европа са основния пазар на компанията? Бракът между De Beers и "Алроса" от 70 те години на 20 век, бе прекъснат от анти-монополните органи в ЕС и от 2009 г. компаниите самостоятелно продават диамантите си. Ако се наложат санкции върху "Алроса", вероятно от De Beers ще са щастливи, че са изчистили поне временно бившия си партньор от пазара, а акциите на "Алроса" и без това тръгнали да спадат тези дни, ще обърнат средносрочно в низходяща посока, поне докато такива санкции биха били в сила. Годишно "Алроса" продава диаманти за около $ 4 млрд. 43,9 % от акциите на компанията са на правителството на Руската федерация, 25 % на правителството на Якутия и 8% на някакви племенни образувания в Сибир. 23 % са на физически лица. 43.9 + 25 = 68.9 % от компанията реално са собственост на руските власти, което би поставило компанията на риск от санкции. Вероятно в САЩ и ЕС просто още не са се сетили за нея. Риска от санкции и дори намека за него вероятно би понижил цените на диамантите, защото е много вероятно тогава "Алроса" да продава скоростно запасите си за да се зареди с кеш, а въвеждане на такива, ще повишат цените им, защото тогава De Beers ще останат почти монополисти на пазара за дълъг период от време, като конкурент ще им е единствено родения в Ташкент Лев Леваев, който от няколко години подбива пазара на монополистите в бизнеса. 

Леваев търгува основно с африкански диаманти (от Ангола най-вече), но и с такива от Русия. Вероятно по време на ембаргото, ако има такова, ще се наложи да спре, поне официално. Освен ако от Русия не намерят начин след време да контрабандират диаманти, което ще свали цените отново – вероятно силно, но за организацията на това ще им е нужно време. Лев Леваев е приятел с Роман Абрамович и с Путин, което ще го постави с много деликатно положение. 

Последни публикации

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2775