Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Банковата паника

Банковата паника
28.06.14 15:32

Автор: Р. Караджов

Банковата паника

"Като не можете да летите, защо се бъзикате с уредите в самолета?!" - питал гарванът

Нападнатите вчера банки са:  Първа инвестиционна банка (мажоритарни собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев), която отнесе най-сериозната част от атаката, Стопанска и Инвестиционна Банка (бившата вече банка на Цветелина Бориславова - сега собственост на белгийската финансова група KBC), Инвестбанк (на Петя Славова),  Райфайзенбанк (България) и ОББ макар в последната опашката да е била слаба. Моля ако съм пропуснал някоя банка, да не ми се сърдят.  Никога не съм намирал банковата ни система за блестяща или добре управлявана, но за разлика от Корпоративна Търговска банка, за която още октомври миналата година писах, че според мен не е диверсифицирана добре - Акциите на ТБ Корпоративна търговска банка АД (6C9 / CORP) пред вероятен спад, една не малка част от банковия ни сектор е стабилен и дори банки които са влизали в по-рискови спекулативни сделки,  досега са се справяли сравнително добре,  имайки предвид банковата паника преди 6 години, когато банки атакувани сега отново удържа масови тегления на депозити.

За рисковете и лошите кредити съм писал не веднъж - Някои рискове пред банките в България, както за това, че част от раздаваните кредити са без обезпечение и без хеджиране Банките в България – Скок с бънджи, без ластик, но това въобще не значи, че цялата система е изгнила, както се опитават да  обясняват някои, или пък, че държавата и банковата система са фалирали, както се опитваха да обясняват политически лица, като Кутев от БСП и Борисов от ГЕРБ.

Че някой опитва сериозно да клати лодката, вече е ясно на всички!

Докато в 1997 г. банковата ни система бе наистина на държавни дотации - Фалита на една малка страна (България от 90-те), а държавната хазна празна, то сега ситуацията е съвсем различна. Според МВР, освен атаката с SMS-и пускани на произволен принцип, са "засечени  групи физически лица, които умишлено правят опашки пред финансови институции. Когато влязат в банката, същите хора обаче питат какви са условията за кредити и лихвите. Хората в групите били физически лица, които нямат отношения с банкови институции“. Не съм от хората които имат особено силна вяра в МВР, но в този случай имам повод да им повярвам, също и на БНБ и КФН, които също се изказаха в подобен тон.  За мен, зад атаката стоят както силни икономически,  така и силни политически интереси.  Дали целта не е да се покаже, че държавата е слаба и е нужна силна ръка в следващото управление, а най-добре силната ръка да е от Банкя?  Както  днес признаха от ГЕРБ в предаването на една от техните водещи - Люба Кулезич, “Или да се върне ГЕРБ на власт, или ще дойде Международният валутен фонд!”  Когато вчера намесиха Гриша Ганчев, който наистина е в много лоши отношения с Бойко Борисов, поне мен ме зачовъркаха силни подозрения, изразени в подобен ред – “С един удар, няколко заека!” Опит за преразпределение на капитали по казахстанска схема, още един удар по политическа стабилност, която и без това въобще я няма, може би такъв срещу валутния борд и разправа с Гриша Ганчев, от малкото бизнесмени които се бяха опълчили на Борисов и не му подариха пари и дялове в дружества. Ако погледнем и Пеевски, всички които имат памет по-дълга от на бройлер, помнят колко блестящи бяха отношенията му с предишната власт и колко добър бе тандема Борисов – Пеевски по време на управлението на ГЕРБ!  Дано греша, но може и пак да не греша! Надеждата е едно, логиката и по-късно фактите често показват друго!

Впечатление направи, че някои банки останаха извън кръга на заподозрените, при вчерашната атака

Това са:  Българо-американската кредитна банка (собственик - Цветелина Бориславова, приятелката на Бойко Борисов), Интернешънал Асет Банк (банката на СИК и Маджо) и  ЦКБ (банката на ТИМ). Това обаче е само на пръв поглед, защото когато гори при съседите, много е вероятно да засегне и теб. Освен нарушеното доверие в системата, това изоставане извън останали, неминуемо ще направи впечатление не само на мен. Акциите на ЦКБ вече се срутиха, заедно с останалите акции, силно намалявайки капитализацията на банката на Фондовата борса, което руши доверието и неминуемо се наблюдава и от кръгове извън страната. Въпросът е кой има полза от всичко това и умее ли да лети, точно като онзи виц за гарвана и останалите животни в самолета?!

Грешката на цялата държава и досегашните управления и някои кръгове да се отлага и преднамерено влизането ни в Еврозоната, чрез помпане на инфлацията или чрез други процедури, вече носи негативи и на част от банкерите които бяха против приемането на Еврото - Кой не иска България в Еврозоната. Ако бяхме страна член на Еврозоната, притесненията при вчерашните събития, щяха да са много по-малко.

Въпреки че атаката за мен е с български произход, печеливши противно на целите и ще са основно чуждите банки като Societe Generale и други, докато организаторите едва ли ще спечелят особено, дори подозирам, че ще загубят. 

През февруари тази година бе проведена подобна SMS атака над някои банки в Казахстан

Тогава банки в Казахстан загубиха между 14% и над 30% от депозитите си, част от които отидоха в други банкови институции. В конкуренцията  за дял от  пазара на депозити и там се  използваха забранени методи. Например, разпространява слухове за предстоящо несъстоятелност или нестабилно финансово положение на финансовата институция, включително чрез SMS-и, съобщения в електронната поща и социални мрежи. Тогава населението в страната получи добър урок, защото когато всичко приключи, единствените губещи се оказаха част от жителите, а атакуваните банки оцеляха. По-късно властите  задържаха 30 годишен служител  в една от не-засегнатите банки, за изпращане на SMS-ите, а след неговото задържане, още няколко човека. Извън официалното издирване на замесените лица,  неофициално,  някои засегнати банки обявиха парични награди за главите на организаторите на атаката. Дали обявения лов на глави е имал резултат, вероятно само пустинята в Казахстан знае. Все пак, става дума за страшно много пари и “на война като на война”. Дали и тук паниката ще приключи като в Казахстан? Не зная, но вчера къде на шега-къде сериозно написах “Банковата паника ми се струва, че накрая при липса на адекватни действия ще свърши, в стил класиката от 90-те, но не за банки, а за някои поръчкови журналисти. С хубав бой и разходка в багажник до софийските "Аладжа манастир", или там където си ги водят.

Според проучване, след паниката в Казахстан се оказа, че повечето хора избиращи  банка за депозит и откриване на сметка, се ориентират повече към висок финансов интерес и скоростта на обслужване, а само 1 от всеки 8 гледа надеждността и репутацията на банката. Вероятно така е и в България, иначе не бих си обяснил силния интерес точно към КТБ.

Има ли риск във финансовата ни система и кой вярва повече в нея?

Риск има във всичко, дори в пресичане на улицата. Дори да четете подробно финансови отчети или да познавате лично директорите на банките, това въобще не е гаранция, че ще успеете да се доберете ди истинското положение на нещата. Вътрешната информация, също, често не значи нищо, защото – тя може да ви е поднесена нарочно или неволно, но не цялата, или преднамерено изопачена. Иначе, нямаше да изгорят парите на Вежди Рашидов в Корпоративна банка, а той е човек свъзан много близко с властта в последните години, точно когато се наду балона с банката на Василев.  Няма да се спирам на фонда за гарантиране на депозити или другите лостове с които разполага съвсем не цъфтящата ни, но и въобще не-фалирала държава, колкото и да им се иска на някои. Ще се спра на доверието което финансовите пазари оказаха на България и нейната стабилност.  Доходността на българските облигации показва, че инвеститорите в чужбина имат повече доверие във финансовата стабилност отколкото месното лесно манипулируемо интелектуално общество - Българските Еврооблигации. А там плават наистина огромни бели акули! Много по-големи от местните сомчета тарикати в родния гьол и не по-малко брутални, макар  по-изискани и дискретни в изпълнението. Докато те оценяват риска в страната ни изключително ниско и само на 3.055% доходност за българските облигации, то не изпитвам притеснения, дори в понеделник отново да се натрупат опашки пред банките.

Какво ще стане с Корпоративна банка от която тръгна всичко?

Дойде ми на ум как могат да закрепят Корпоративна търговска банка, да се разплатят без проблем, без загуба с вложителите, с минимални щети и за акционерите, без да товарят БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките, или да се вземат заеми, но това не е мой проблем и затова поне засега, смятам да спестя обясненията. Има хора които получават заплати за това, нека те мислят!

Как една политическа патка, предизвика банкова паника в Гърция
 


 052 / 605 036 - 0877 232 464

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1323