Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Липсата на ваксини – бъдещ проблем за застрахователните компании

Липсата на ваксини – бъдещ проблем за застрахователните компании
08.02.14 23:22

Автор: Р. Караджов

Липсата на ваксини – бъдещ проблем за застрахователните компании


В последните години все повече родители отказват да ваксинират децата си, съгласно Европейската конвенция за защита правата на човека която казва, че прилагането на постиженията на медицината става само с информирано съгласие на родителя.

Ако той не го даде, никой не може за му наложи лечение или ваксина.

Последния хит е нотариален отказ от ваксини, но тези които не са се отказали писмено, са в пъти повече, което неминуемо ще доведе до възникване на проблеми в здравната ни система, плащане на пенсии заради инвалидност и увеличена дейност за погребални агенции. Например има вече не малко родители които отказват ваксина срещу детски паралич, което автоматично увеличава риска от изпращането на децата им в инвалидна количка или на патерици за цял живот. Кой ще поеме инвалидната пенсия на тези деца до края на живота им? Родителите им, които са отказали да ги ваксинират? Съмнява ме, познавайки човешката природа и обичта към природосъобразния начин на живот, някои от тях най-вероятно дори няма да имат чувство за вина за осакатяването на децата си.

В Ислямска държава също не ваксинират децата

Отказа от ваксини не е нова мода. Например, в завладените от талибаните територии в Ирак, Афганистан и Сирия вече има бум на заболявания, забравени преди това десетилетия наред, заради задължителната ваксинация на децата. С идването на ислямистите на власт, тази профилактична дейност е прекъсната, за да не се наруши божият избор над живота на хората. В някои религиозни християнски секти, ваксините също са табу. В България в циганските гета, поради слабата образованост на жителите им, също често са избухвали и избухват епидемии поради липса на ваксини. В последните години проблемът засяга и част от така наречената “образована класа”, която иска да живее природосъобразен начин на живот, така както тя го разбира.

След разговор с майка, враг на ваксините и която бе отказал да ваксинира малката си дъщеричка против тетанус (заболяване от което се умира със 100% сигурност и то особено мъчително) се сетих за проблем с който ще се сблъскат застрахователните компании в България, само до 5-10 години, когато първото поколение израснало без ваксини, стане пълнолетно. Проблем може да възникне и още днес, след сключване на здравна застраховка. Как ще се сключвала застраховка на не-ваксинирано лице, след като при него риска от появата на определени заболявания или смърт (които останалите хора с ваксини няма да развият) ще бъде много по-голям?! Какви трябва да е вноската по застраховка, какви рискове да се поемат, трябва ли да има промяна в размера на премията?

Със сигурност ще се развият следните ситуации

Застраховано лице заболява и осакатява от полиомиелит в късна възраст или се разболява от туберкулоза, защото неговите родители не са направили ваксина. Или дете със здравна застраховка, умира от тетанус - зараза при която смъртността е почти 100%. Жена се разболява от рак на маточната шийка, защото нейните родители са отказали да и сложат ваксина, когато това е било възможно. Ракът на маточната шийка днес е личим, ако се хване в ранна форма, но може да доведе и до смърт. Ще има със сигурност починали все още млади жени, затова, че родителите им не са ги ваксинирали навремето.

Следва ли застрахователят да поема щетата в този случай?

Може ли да се заведат хиляди дела и за двете страни?! В момента задължителната имунизация включва болести като полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, туберкулоза, хепатит B, хемофилус инфлуенца и т.н. Почти всички застрахователни компании проверяват здравното състояние на застрахованите, но ми се струва, че този проблем се подценява, което ще доведе до загуби за някои от тях. В други случаи част от застрахователите ще впишат в договорите си клаузи за изключен риск или лимитиране на отговорност, за заболявания, за които Застрахователят изрично е упоменал, че не поема задължението да ги покрие.


  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.7675