Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Ефектa от цифровизацията е като появата на пушката “Хенри-Уинчестър” в прерията

Ефектa от цифровизацията е като появата на пушката “Хенри-Уинчестър” в прерията
27.11.13 23:54

Автор: Р. Караджов

Ефектa от цифровизацията е като появата на пушката  “Хенри-Уинчестър” в прериятаТези дни изпълнителни, финансови директори и собственици на ТВ медии, взеха да се усещат, че цифровизацията ще им изяде голяма част от хляба. Това се отнася и за сателитни оператори, за доставчиците на кабелни и оптични телевизии в България.
Не писах по темата, тъй като ми бе интересно дали медийните ни  светила и финансовите интереси стоящи зад тях ще се светнат (надявах се, че не), но още със запознаването с цифровизацията и нейните възможности разяснени ми от един добър приятел*, нещо горе взе да проблясва,  да щрака,  да вади цифри и картинки, подобни на илюстрациите на “Кибериада”, но свързани с финансовите ефекти на медийния ни пазар.  В 2007, 2008 бях писал, че рекламните приходи на медиите ще намалеят. Случи се! До скоро отричаха, а ТВ тата имаха защитници, които обясняваха колко наред е всичко и “колко се качват печалбите”, но колкото и да криеш една истина, накрая  се оголват костите. Според “Капитал” - Пазарът на телевизия в България по цялата му верига просто е силно изтънял: рекламните приходи за създателите на съдържание се свиват (с 42% от 2008 до 2012 г. - виж карето), разпространителите на платен сигнал са в свирепа конкуренция, която вече доведе до свръх-ниски цени за крайния потребител, а сега в уравнението влезе и цифровизацията.  "Бау!" Страшното изскача зад ъгъла! Можеха ли да се сетят и предпазят медиите от задаващата се промяна?  Да! Нямаше да могат да я спрат, поне за дълго, но поне можеше да вземат мерки за оцеляването си и за да си гарантират поне части от печалбата. Сега обаче вече е късно, поне за някои мерки, а за други които могат да ги спасят,  те няма да се сетят. Напротив, много е вероятно да тръгнат в грешна посока и да изхарчат безрезултатно още от парите си. Цифровизацията вече е в ход, “мандалото лопна”, както обичат да казват бабите и повечето ги чака един стръмен финансов път надолу.  Дали съм доволен? Да! Що пък не?! Ако вземем максимата на родните ни телевизии “Чуждото зло, мое добро!” – доволен съм, още повече, обичам телевизиите точно колкото те обичат мен и вас, хората, които се борят за живота, сиренето и хляба си, ръчкайки с лакти да си направят място под слънцето, между тия които бяха и са “богопомазани” от системата в последните 24 г. и които ни сенчат. Полза от родните ни медии досега не съм видял, едва ли и повече от вас са виждали.  Та, майната им!  При всяко положение, потребителите не са губещи, а като такива, поне това ще е печалбата – по-ниски цени,  повишено качество на съдържанието и моралното удовлетворение да видят как потъват тия които искаха редовите граждани, да потънат. Телевизиите които досега защитаваха монополите в България, тепърва ще сърбат попарата която сами си надробиха, тъй като - двете компании, държащи лицензите за шест от общо седем възможни цифрови мрежи, са свързани с една и съща група - тази около Цветан Василев и
Корпоративна банка. Монопол.... Василев и банката обаче едва ли ще прокопсат особено от монопола си,  въпреки, че прибраха доста пари, ще приберат и още, защото освен делото което се влачи от Еврокомисията, ги очаква още един удар и то много голям.  Какъв точно, не смятам за необходимо да обясня. Това не е моя работа. Телевизиите също ще отнесат още един удар, освен цифоровизацията и наместването им в монопола, почти доброволно, следствие от собствената им глупост и недалновидност. Следващия удар срещу тях ще е не по-малко неприятен финансово и изненадващ, тъй като ако не подозираха за проблемите с цифровизацията, то за него едва ли ще се досетят и това въобще не е удара от страна на държавата за който се говори последните дни, а нещо съвсем ново.  Губещи ще са и Интернет медиите, които вече в 2012-2013 г. започнаха със спад в приходите си.  Губещи ще са големите рекламни агенции които държат монопол над рекламния пазар.  Как ще ги удари цифровизацията? Също не е мое задължение да обяснявам (безплатно).  Къщата им вече гори, поне да се стоплим и ако може да си сварим яйца. Жал ли вие е за телевизиите на Красимир Гергов,  Делян Пеевски, рекламната агенция и медии на Красен Кралев, ТИМ, медийни светила като Тошо Тошев и подобни? Както се казваше в рекламата за цифровизация  “Единия край на кабела за тавана, другия за врата, това е!” А на нас, ако Великият дух намерил убежище в пушката, ни даде нещо отгоре като бонус, берекет версин!  
 
* Благодаря на инж. Панайотов, който в колата си на път за Кранево в края на лятото, набързо ми обясни за какво става въпрос. Винаги е добре човек да има умни и ерудирани приятели!

Смъртта на медиите 
Реклама в Интернет - заблуди в печалбите покрай нея   Тел.  052/605 036    0877 232 464 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0815