Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Обратен борсов арбитраж при злато и платина

Обратен борсов арбитраж при злато и платина
15.01.13 19:20

Автор: Р. К.
Обратен борсов арбитраж при злато и платина Никога цените на 
платина и злато не са били така близки както през последните години. На 10.08.2011 златото и платината постигнаха паритет след като десетилетия наред платината бе по-скъпия от двата поради по-трудния начин на добиване.  Подобен паритет макар не пълен, металите са имали и в началото на 80 г. когато цените им са близки. 

Тогава в 1980 г. историческия връх на 
златото е $ 850 за тойунция, а на платината $ 900. Следващите години цените отново започват силно да се разминават като платината отново става много по-скъпия метал. В момента цената на платината е $ 1681, цената на златото също е $ 1681. Според мен сегашното съотношение спокойно може да се развие в борсова стратегия в стил “стой и чакай” – като се открие една дълга позиция в платина и една къса позиция в злато на спот пазара. Разбира се, това струва, но не и загуба, като риска от нея е сведен до минимум, защото едва ли златото ще стане по-скъпо от платината, но е много по-вероятно да се случи точно обратното. Обратно – печалбата е почти гарантирана, въпросът е само кога и с колко. Спот търговията с ценни метали се извършва по абсолютно същия начин, както и търговията с валути. Единственото условие за да бъде успешна подобна сделка е марджин изискванията да са еднакви и да се открие позиция с еднакво количествопари. Накъдето и да се движат цените – нагоре или надолу, въпросът е разликата в цената между двата метала да я има, а тя неминуемо ще се появи. 

Спекуланти любители на по-скоростна търговия може да опитат да уловят разликата на златото и платината в по-кратки периоди, тъй като в рамките на деня, тя често е $ 2-5 и повече долара, преди злато и платина да влязат пак в паритет, както и обратното. Това обаче зависи и от техния брокер както и какви условия ще им даде при откриване и закриване на позициите. Вероятно стратегията може да се развива и с опции, но не съм проверявал тази възможност.

Подобни статии: 

Швейцарски франк след август – злато на пътя, което малцина видяха
Заемането на къси позиции в земеделска земя 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0747