Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Кой не иска Еврото в България

Кой не иска Еврото в България
05.09.12 21:31

Автор: Р. Караджов

Кой не иска Еврото в България

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015 г. 


Поредното отлагане от 2007 г. насам, само показва, че страната ни не само няма възможности, но и съществува яростна и скрита съпротива против €.

 

Защо? Сега ще посоча парични които досега не съм споменавал (Споменатите ги има тук - 13.03.2010

Защо е много вероятно отново да не влезем в еврозоната)

1. Превалутиране в сделки със страни от еврозоната. Банки и посредници - Капка по капка, вир: 

Да вземем само 2 страни от зоната. Близо € 4,5 млрд. е достигнал стокообменът между Германия и България и над € 3 млрд. е стокообменът между България и Италия - 2011 г.   Всички знаем, че за да се внесе дадена стока е необходимо българските левове, да се обменят във валута, в случая в €. Всеки обменял валута знае следното. При всяка обмяна има курс “купува” и курс “продава” дори сделката да е извършена на спот или форуърд* пазара на валути. Представете си сега каква би била печалбата при обмяната на € 7,5 млрд в BGN и обратното. А това е печалбата само от превалутирането на стокообмена ни с 2 страни от зоната! А с останалите страни от зоната?  През 2011 г. са изнесени стоки общо за 39.3 млрд. лв. Огромна част от тези пари са в € и влизайки в страната ни, трябва да се обменят в левове, за да се раздадат заплати, да се извърши разплащане с контрагенти и така нататък. Една не малка част отива директно към банките във вид на валутни сметки и депозити, но не по-малка се обменя. Да погледнем обаче и вноса. За същата година са внесени стоки общо за 45,1 млрд. лв. Няма как да внесете и една куца консерва, няма как да внесете и едно кило лук, ако не обърнете през някоя банка, бюро или друг посредници парите си. Умножете парите за тази консерва до сумата от 45,1 млрд. BGN и ще се убедите, че всяка година стотици милиони отиват в джобовете на банки и посредници в тази така сладка обмяна.

Към парите от търговията следва да добавим още

Една не малка част от чуждите инвестиции влизащи в страната ни. Парите на българите в чужбина привеждани към близките в България. Приходите от туризма и всички тези пари които туристите обменят в страната ни. Приходите от всички тези превалутирани без да са излизали въобще от банките сметки на български граждани. Приходите от всички тези карти, издадени тук и с които се пазари или се теглят пари в чужбина и на които се начислява комисионна за превалутиране. Почти всички карти тайно прибавят “тежест” от 2,75%. Използвайте кредитната си карта в чужбина и ще се натъкнете на множество скрити такси. Банковите сметки - Всяка компания или частно лице които имат работа с валута и специално с € са длъжни вместо една, да си отварят 2 банкови сметки, за чието обслужване им се вземат такси. Разбира се, България не внася и не изнася само в €. Имам търговия в $, £, ¥, ₣, kr и още много други. Смятате ли, че спредът между долар и лев, паунд, канадски долар, рубла, турска лира, швейцарски франк, е еднакъв с този между тях и еврото? Стокообменът ни с Русия през 2011 е $ 6,5 млрд. Добавяме Китай, Турция (€ 2,4 млрд.), САЩ, Канада. Само стокообменът ни със съседна Румъния е в размер на € 3,545 млрд. От левове в Евро, в Леи, пак в Евро и обратно в Лева...  Ако желаете може да изчислите подробно колко пари са потънали в нечии джобове само от 2007 г. досега. Защото, още в 2007 г. според някой декларации на политици за пред медиите и глупаците които им вярват, щяхме да сме влезли в еврозоната и тези пари да са спестени на българската икономика. А напред, следващите години които няма да сме в зоната?

2. Длъжниците:

Междуфирмената задлъжнялост надхвърля 157 млрд. лева. Това са пари които някой дължи на свои контрагенти по сделки. Един провал на валутния борд, следствие на не-въвеждане на еврото, би изчисти огромна част от тези дългове. Дори дълговете във валута ще са спасени от банкрут защото валутните задължения се изплащат в лева по курс от времето на сключване на сделката, според закон вкаран още при управлението на Иван Костов и целящ да спаси кредитните милионери от 90 те години. Точно и по тази причина към групата длъжници от междуфирмената задлъжнялост можем да добавим и лица, изтеглили кредити в лева. Един евентуален крах на лева би изчистил всички техни задължения, докато въвеждането на еврото би ги лишило от този шанс.

3. Анти-европейски, ислямистки и про-руски кръгове:

За всички лица свързани с тези кръгове влизането на България в Еврозоната би означавало по-малък шанс за налагане на вътрешната и външна политика която те желаят в страната ни. Едно по-силно обвързване със западния свят би затруднило до голяма степен комунистически, псевдо-националистически, про-руски, или про-ислямистките кръгове работещи в страната ни, за откъсване от цивилизования свят и поставянето ни в зависимост от една или друга група в периферията мечтаеща за империя или халифат.

Това е както бизнес който не е за изпускане, така и политика, която по всякакъв начин ще се стреми да пречи и да оказва явна и тайна съпротивата против въвеждане на еврото. Така, всички приказки, всички обещания, декларации, изявления на министри от предния комунистически и егашния такъв кабинет, означават само едно. Силно лоби за запазване на печалбите на банките ни, силно лоби за запазване на капиталите на задлъжнялата и винаги свързана с политиците ни олигархия, както и прокарването под масата на про-руски или фундаменталистки интереси, колкото и те да се крият под евтин ДС патриотизъм.

Въвеждане на Евро в България? Да не са луди!

* Форуърдният валутен курс е обменен курс по сделка, чието уреждане, т.е. реалната размяна на пари, ще се състои в даден бъдещ момент. За форуърдна се счита всяка сделка, плащането по която отстои на повече от 2 работни дни напред в бъдещето.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1614