Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Облигациите на Алроса, прогноза за цените на диамантите

Облигациите на Алроса, прогноза за цените на диамантите
23.10.11 01:05

Автор:Р. Караджов
Началото на октомври медиите в света отразиха един предстоящ търг

“Рядък жълт диамант 32,77 карата ще бъде продаден на търг в Ню Йорк от аукционна къща Christie's. Предварителната стойност на диаманта е около 8 милиона долара.”Снимка: Reuters
 
В деня на търга обаче цената за която Christie's продаде диаманта бе 6,6 милиона долара, което пак е достатъчно много и по 201 000 долара за карат, но все пак доста и с 1,4 милиона долара под очакваната сума.  От Christie's сравняват постигнатата цена на диаманта с рекордната цена от 203 000 долара за карат от 1990 г. за диамантът "Златна капка" с тегло 18,49 карата, но ако сметнем натрупаната инфлация за 21 години, от 1990 година до 2011 цената може да се каже е твърде незадоволителна.

Как да знаем обаче на какви цени да купуваме диаманти ако сме решили да инвестираме в тях? 

 
Както споменах в “Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара”,  акциите на Sotheby's могат да ни бъдат известен ориентир дори и за това, но си мисля, че акциите на една друга компания могат да бъдат много по-показателни за пазара на диаманти, както и въз основа на покачване или спадането в цените им да определяме и цената на камъка който бихме купили, както и дали цените са надценени.   Казахме , че цената на всички предмети на лукса спада по време на криза и последните сътресения наборсите от лятото на 2011г. бяха показателни.
 

Снимка: Reuters
 
Тоест, ако този диамант бе продаден месец май, юни или юни, то цената от 8 милиона долара най-вероятно би била достигната без проблем.

В “Диаманти завинаги!?” от 31.08.2011г. ви казах някой неща, но нека се спрем на още един метод

АЛРОСА е компания, създадена в 1992 г. съгласно Указ на Президента на РФ. В компанията влизат предприятия като; Якуталмаз, части от подразделенията на Комитета по скъпоценни метали и скъпоценни камъни, Алмазювелирэкспорт. Акционери на АЛРОСА са Руската Федерация която държи повече от 50% от акциите, Министерството на имуществените отношения на Република Саха (Якутия) - около 32%, юридически и физически лица. АЛРОСА е лидер в световния добив на диаманти, един от снабдителите на De Beers чрез маркетинг компанията и Diamond Trading Company с които има договори за дистрибуция на диаманти. Алроса експлоатира мини в цяла Русия и Ангола.  В момента компанията попада под анти-монополното законодателство и има не малък риск да бъде раздробена на 5 отделни части. Въпреки това обаче от компанията се готвят за IPO в края на 2012 или началото на 2013 г. а правителството на Русия планира да приватизира дял в Alrosa през 2012-2014 и да се оттегли от капитала на дружеството напълно до 2017 г.
 

 
Облигации - Алроса

Не обаче за това говорим, а за това, че облигациите или акциите на компанията (ако и след като излязат от IPO и минат поне няколко месеца) могат да ни служат като ориентир на къде се движатцените на диамантите. Така освен методите които ви казах на 31.08.2011г. имате и още един.  
 
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1136