Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара

Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара
01.10.11 02:08

Автор: Р. Караджов
     Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазарара
 
 
През ноември 2006 г., Дейвид Гефън, съосновател на DreamWorks Pictures, продаде картината "Number 5, 1948" от Джаксън Полак за 140 млн. $, което го прави най-скъпата живопис, продавана някога.


 
Джаксън Полак - "Number 5, 1948", 1948 г.

Две седмици по-късно, той почти счупи собствения си рекорд, продавайки друга картина за 137 млн. $.  Тези картини счупиха друг шест-месечен рекорд, поставен от портрет на Густав Климт купен за 130 млн. $. Това е и краят на една ера. 


Густав Климт - "Adele Bloch-bauer I", 1907


Не е случайно, тези търгове са станали в близост до върха на кредитния балон. Проследяването на търг на аукционната къща е една от най-добрите начини да се надуши на време икономическа криза.


Пабло Пикасо - "Nude, Green Leaves and Bust", 1932 

Мълниеносното издигане на Китай в глобалния свят на търговията и бизнеса е добър знак за бързо спечелено богатство, но парите давани за изкуство в Китай напомнят балон.  Те са симптом на самоувереност и надменност, като новобогаташите харчат лесно спечелените си пари с експоненциална пищност.  Споменът за 80 те годни на Япония е твърде силен. Когато колекции скъпи вина, мебели и катрини бяха купувани за баснословни суми от японски предприемачи и корпорации.


Най-скъпата тогава картина, “Слънчогледи” на Ван Гог бе купена в аукционната къща "Кристис" в Лондон за 39,921,750$, включително 3.7 $ милиона комисионна, от японската корпорация Ясуда.

Сега, не е трудно да се види пяната и част от фалшивото богатство в Китай.  

Пазарът на имоти въпреки някой предупреждения се е надул до колосални размери, а самото китайското правителство понякога е прекалено щедро за изграждане на призрачни градове и призрачни молове - построени, за да се справят с хиляди наематели, а в момента реално, само с няколко десетки. Тези милиарди изсипани в строежи създадоха огромна класа от милионери и милиардери за които луксът и притежанието на някоя картина са символ на престиж. Китай надмина САЩ в пазара на изкуство. За четири години, Китай от четвърти по големина на глобалната сцена на изкуство в света, стана най-големия пазар. Но апетитът на Китай за изобразително изкуство бе индикатор.  Това е началото на филм който сме виждали да се играе най-малко три пъти преди и който вече се разиграва сега за четвърти път.

Картини на Пикасо за 109 млн. $, бутилки Шато Лафит 1869, които се продават в "Сотбис" с оценка 230.000$, всичко това са индикатори, че върхът скоро предстои. 


Като предупреждение могат да ни служат и акциите на "Сотбис", които последните 25 години се движат често преди пазара, но имайте предвид, че в момента и при сегашната последна криза, пазарите изпревариха с няколко месеца върха при акциите на компаниите, като и Дау Джонс и индекса на борсата в Хон Конг започнаха своя спад доста по-рано, а немския Дакс отбеляза връх заедно с акциите на компанията. 

Индикатор за задаваща се буря са небостъргачите и кулите 


Строежа на тези скъпи и престижни здания често е индикатор за надвисваща криза, показателни за грандоманията която често обзема обществото. Айфеловата кула е завършена в 1889г. Само година по-късно избухва паниката от 1890г., а в 1893г. още една.


В 1893г. година Уилям Уолдорф Астор построява на мястото на сегашната Empire State Building първия хотел Уолдорф-Астория. Малко преди кризата от 1907г.също изникват поредица от огромни и високи сгради. През 1929 г., трите най-високите сгради в света са в Ню Йорк. Chrysler Building бележи началото на кризата от 1929 г. Empire State Building е замислена в 1929г. и завършена в разгара на кризата.


Строителството на Willis Tower и World Trade Center белязаха петролнатавалутна и финансова криза от 70 г. 


През 1997 г., преди азиатската финансова криза, кулите Петронас взе титлата от Willis Tower. Тринадесет години по-късно заедно с Burj Dubai последната финансова криза удари Дубай. Китай от септември 2007 г. също оглавява също класацията за най-високо построена сграда в света. Това е Shanghai Worid Financial Center с височина 492 м и International Sommerce Center – 484 м.

Още един предвестник са покупките на рекордно скъпи яхти 


Въобще, когато едни хора започнат да се чудят какво да правят с парите си, за разумния инвеститор е добре да приберете парите в джобовете си и там където може да се подготви да заеме къси позиции.

За финал, какво може да кажем за картините? 

Подобно на диамантите и всички предмети на лукса и изкуството цената им в криза пада. Пазарът им е силно стеснен и с ограничен кръг потребители. Но за разлика от диамантите които се копаят или произвеждат, печатницата за банкноти в САЩ, Европа или Китай, то печатарската преса на Ван Гог е затворена. За това, ако сте от щастливците които имат подобна картина в апартамента или офиса си, в някой небостъргач, радвайте се на живота, а дали ще устоите на кризите, това зависи от вас. 
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.067