Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Съжалявам... парите ви са в рая!

Съжалявам... парите ви са в рая!
20.04.10 20:31

Автор: Татяна Пунчева - Дневник.bg
Съжалявам... парите ви са в рая!"Съжалявам... парите ви са в рая!" Това е отговорът на банкер, който е взел вашите спестявания, инвестирал ги е в собствени сделки и банката му фалира. И това не е роман за Уолстрийт, а действителен случай. Той е от края на миналата седмица, мястото на действие -
Исландия, а думите - на добре известния в България Бьорголфур Тор Бьорголфсон, който беше собственик на БТК, Сибанк, "Балканфарма" (чрез "Актавис") и имаше големи инвестиции в имоти. Те са цитирани от британския вестник The Daily Telegraph на 16 април, а отговорът на Бьорголфсон е на въпроса какво се случва с двата милиарда паунда в депозити на английските граждани във фалиралата интернет банка Icesave, собственост на национализираната Landsbanki. Бьорголфсон и баща му Бьорголфур Гудмундсон притежаваха 41% в нея, преди исландската държава да поеме контрола над институцията през октомври 2008 г. Същия ден изданието цитира писмо на Бьорголфсон до исландския вестник Frettabladid, в което той пише:"Поднасям извиненията си към всички исландци за моята роля в имотния и дългов балон, който доведе до краха на исландската банкова система. Извинявам се и че не се вслушах в инстинктите си, когато ми стана ясно какви са опасностите. Настоящата ситуация показва как съм си свършил работата."

Бьорголфсон смята, че не е нарушил конкретни закони, а попитан къде са отишли милиардите, събрани от фалиралата интернет банката Icesave, той отговаря простичко "в рая" или "money heaven". Реакцията идва, след като на 12 април беше публикуван дългоочакваният доклад за фалита на исландската финансова система през 2008 г. Това стана само няколко дни преди вулканът Еяфялайокул да покрие небето над Европа с пепел и е изготвен от създадената за целта специална парламентарна разследваща комисия. Пепелта обаче явно е властвала над исландската банкова система много преди фалита й през 2008 г.
Според парламентарната комисията основните причини, довели до краха на системата, са в липсата на мениджърски и надзорен контрол над трите най-големи банки - Landsbanki, Kaupthing bank и Glitnir bank, които се разрастват стремглаво след приватизацията си и точно преди фалита си имат активи девет пъти над БВП на Исландия. Освен това главен проблем за банките е било и сериозното обвързване на кредитните им портфейли със собствениците им. Според комисията банките са работили най-вече за благото на собствениците си, което, макар и да е един от основните постулати на свободните пазари, подкопава принципите на традиционното банкиране. Разследването е показало, че сериозна роля за фалита са изиграли именно значителни заеми на банките към собствениците им. Според доклада основният акционер в Landsbanki от приватизацията й в началото на века с 41% е Samson Holding Company, където Бьорголфсон и баща му Бьорголфур Гудмундсон са притежавали равни дялове. През периода 2005-2008 г. банката се разраства стремглаво, а само през 2007 г. кредитният й портфейл се удвоява. Точно тогава обаче, когато започват да пресъхват кредитните пазари, собствениците нямат друг избор и се финансират основно през своята банка. Исландският регулатор FME обаче е пренебрегнал този факт като опасност за създаването на сериозен системен риск. С тези кредити от Landsbanki фамилията Бьорголфсон всъщност продължава придобиванията си и обслужва ангажиментите по сключените си вече сделки. Най-показателният случай, изтъкнат от комисията, е изкупуването на мажоритарен дял във фармацевтичния гигант "Актавис" през 2007 г. "Ройтерс" оцени сделката на 4.7 млрд. евро включително с дълга за изкупуването. Тор Бьорголфсон я финансира със сериозно количество дълг от Дойче банк. Още тогава обаче и след това през 2008 г. Бьорголфсон е принуден да прибегне до различни заеми от Landsbanki, за да изпълнява ангажиментите си към Дойче банк около "Актавис". Докладът цитира случай, в който Бьорголфсон е получил 153 млн. евро заем от Landsbanki, с който отговоря за задължения към Дойче банк. Според в. "Уолстрийт джърнъл" бивш изпълнителен директор на Landsbanki описва сделката в интервю пред комисията с думите: "Всичко прилючи ... с това ние да кредитираме Бьорголфур Тор с наши пари, така че той да може да обслужи определени неща към "Актавис".  Говорител на Дойче банк е отказал да коментира изложеното от комисията пред "Уолстрийт джърнъл". Представител на Бьорголфсон пък е пояснил пред изданието, че исландският инвеститор няма общо с решението на банката за споменатия заем и той е бил даден според валидните правила и регулации.

"Това ние го наричаме търговия с вътрешна информация", коментира случилото се професор Корнелиус Хърли, директор на програмата по банково право в Бостънския университет пред "Уолстрйит джърнъл". Той допълва, че например американските регулации налагат "драконовски ограничения върху размера и условия на заемите за вътрешни лица". В момента "Актавис" е дефакто собственост на Дойче банк, като нейн основен кредитор според Financial times Deutschland. Миналата година се търсеше нов собственик за фармацевтичната компания, за да може банката да оздрави кредитния си портфейл, но до сделка не се стигна. Тази пролет пропадна и другата надежда за излекуването на портфейла на Дойче банка - сливане с германската Ratiopharm. Преди около месец "Актавис" продаде дистрибутора си в България "Хигия" за необявена цена.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.116