Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Злато (10 неща, които не знаете)

Злато (10 неща, които не знаете)
30.08.09 19:39
1. Има вероятност, златото да е първият метал, обработван от хората. За да илюстрира този факт, списание Discover изтъква, че в България е намерено злато датиращо от 4 000 г. преди Христа.

2. Първият документиран случай на находка на злато в САЩ е от Северна Каролина. През 1799 г. гражданинът Конрад Рийд намерил осемкилограмова буца злато във фермата на баща си. Използвали я да подпират врати в продължение на три години, преди местен бижутер да им обясни, че това нещо е скъпо.

Бащата на Рийд продал това злато на бижутера за 3.50 долара, което е по-малко от една хилядна от истинската му стойност. След време обаче разбрал за грешката си. Продължил да търси злато във фермата си, която станала първата златна мина в САЩ.

3. Златото е много ковък и податлив материал. Парче от една унция може да бъде разбито на прозрачен лист с дебелина пет милионни части от един инч, или да бъде разтеглено на тел дълга 80 километра с дебелина пет микрометъра (една десета от диаметъра на човешката коса).

4. Металът злато е и много подходящ за рециклиране - неговата неразрушимост е на почит от векове. Над 85% от златото намерено някога е все още в употреба днес.

5. В продължение на повече от 70 години, стандартен лек за ревмотоиден артрит са инжекции съдържащи течност, която в основата си е предимно злато. Това се прави, защото златото има противовъзпалителен ефект. Лекарите все още не знаят защо.

6. Да защитим околнатa среда чрез злато - съществуват прозорци със специално златно покритие. То отразява слънчевата светлина през лятото, а през зимата помага за задържането на топлината.

7. По отношение на резервите на злато САЩ са на първо място в света. Но ако се включи злато за декоративни цели, на първа позиция излиза Индия. Около 20% от златото използвано за декорация в света е в саритата шити в Индия.

8. През седми век преди Христа зъболечители в Италия са използвали златна тел за да прикрепят изкуствени зъби, благородният метал е препоръчван като материал за пломби още от 16 век.

9. Думата, която ацтеките използват за “злато” означава “екскрементите на боговете”.

10. Най-големите залежи злато в света са под повърхността на океаните. Счита се, че там лежат около 10 милиарда тона, но за съжаление, няма начин да бъдат добити.

Това не е нищо в сравнение със златото в Космоса. През 1999 г. проектът NEAR установи, че астероидът Ерос съдържа повече злато, отколкото някога е било добито на земята. Но и това злато няма как да го добиваме. 

www.Zlato.dir.bg
 
 

....................................................................................

 Gold Market, Silver Market, Platinium Market 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0685