Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Чикагска конференция за злато

Чикагска конференция за злато
30.08.09 19:16
Чикагска конференция за злато

Онези, които познават историята знаят, че когато
цената на златото расте, цената на книжните пари пада.От много години, Чикагската конференция за
златото се провежда във "ветровития град".

На нея се решава съдбата на жълтия метал и на световната икономика. Тъкмо тя е главен виновник през изминалия век златото да има доста незавидна съдба. Златото е под непрекъснат натиск от 1914 година насам, когато европейските централни банки (без Bank of England) изоставят златния стандарт. Великобритания прави това през 1931 г., а САЩ - през 1933 г.

Това става по доста любопитен начин.

През 1932 г. кандидатът за президент Франклин Делано Рузвелт обещава, че ще запази златния стандарт като подкрепа за американската валута. По онова време доларът е прикачен към златото в съотношение 20 долара за една тройунция. Нарушавайки обещанието си при идването си на власт, през 1934 г. Рузвелт обявява притежаването на злато за незаконно. Той също така девалвира книжните пари до малко над 35 долара за тройунция злато. Богатите обаче не били засегнати, защото те преди това изнесли златото си с в Швейцария и други банки. От цялата операция се възползва фамилията Рокфелер, която се превръща в най-големия вносител на злато от чужбина в САЩ за бижутерската индустрия. През 1971 г. президентът Никсън предизвика паника на световните пазари, като не позволи на чужденците да купуват американско злато на фиксираната цена от 35 долара за тройунция. В Европа основен играч на пазара на златото е фамилията Ротшилд. В началото на 80-те години в разгара на ликвидната криза в САЩ цената на златото за кратък период достигна $800 за тройунция. В края на 90-те френските Ротшилдовци в координация с още няколко видни европейски банкери започват кампания в подкрепа на банкерите от "Уолстрийт" - Goldman Sachs & Co. и J. P. Morgan, които разпродаваха част от своите златни резерви, за да контролират цената на златото. Всичко това се постига с помощта на чуждо злато, което Bank of England пласира успешно, въпреки че не е нейно притежание. Така стана през септември 1999 г. - цената на златото е сведена до $252. За тази цел банката купува злато на лизинг при лихва само от 1% от руски бизнесмени, разграбили златните резерви на Русия. Това става с посредничеството и активното участие на небезизвестния международен аферист Марк Рич. Той свързва руските бизнесмени с холандската Algemene Bank Nederland, известна сега като ABN-AMRO. Открадното злато било укрито близо до летищата в Цюрих и Женева и готово за прехвърляне във всяка точка на планетата, където бъде необходимо. 

Манипулираните игри с цената на златото, раздутите цени на акциите на най-големите компании и нереалните лихвени проценти са може би причините спомогнали и краха на американската фондова борса на 19 Октомври 1987 година. Шест седмици преди тази дата, Федералният резерв тайно се намесва на пазара и се опитва да задържи цената на златото под $410 за тройунция. Решението е било взето по време на Чикагската конференция за златото.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1865