Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Трейдинг психология и технически индикатори

Трейдинг психология и технически индикатори
04.02.06 18:57

Автор: Джейсън ван Бергер

Трейдинг психология и технически индикаториИма няколко инструмента за технически анализ, които могат да бъдат ползвани за преценка на психологията на пазара, който в действителност е мярка за колективна психология за всеки отделен пазарен участник. Когато тези инструменти бъдат използвани разумно, техните стойности няма да престоят повече от необходимото.

Всеки път, когато използвате инструмент на техническия анализ, вие калкулирате равновесието между бичите и мечите настроения сред участниците на пазара.

Принципите на пазарната технология лежат върху техническите индикатори, така че доброто разбиране на поведението на тълпата е решаващо за да разберете основно специфичните технически индикатори. Повечето читатели на тези редове ще притежават вече някои познания относно интерпретирането на повечето общи технически индикатори. Ще ви опишем как пазара психологически движи тези индивидуални инструменти.

Система за оказване на посоката

Тази система е създадена от Дж. Уайлдър, с цел да определи тенденция, която е достатъчно силна, за да бъде валидна и полезна като индикатор за трейдърите. Линиите на посоката са конструирани за да определят дали тренда е бичи или мечи: когато позитивната линия на посока е над негативната, бичите трейдъри имат надмощие и е получен бичи сигнал. Обратната ситуация индикира мечи настоения в трейдърите. Повече ни казва средния индикатор на посоката, който нараства когато разстоянието между позитивната и негативната линия нарастне. Когато този показател се увеличи, спечелилите стават по-силни, а губещите по-слаби, нещо повече, тренда като че ли ще продължи.

Моментум и ниво на промяна

Моментум индикатора измерва промяната на оптимизма или песимизма при сравнение на дневния консенсус от стойности /цени/ спрямо по-ранния консенсус. Моментума и нивото на промяна са специфично измерване, спрямо което актуалните цени се сравняват: когато цената нараства, но моментума или нивото на промяна падат, върха е почти близо. Ако цената достигне нов връх, но моментума и нивото на промяна достигнат дъно, това е сигнал за продажба. Тези правила са валидни и за обратната ситуация, когато цената пада или са достигнати нови дъна.

Плавно ниво на промяна

Този индикатор сравнява дневните показателни средни /усреднен консенсус/ спрямо средния консенсус от някои точки в миналото. Плавното ниво на промяна е просто удължена версия на Нивото на промяна и моментум индикатора - това е желано за облекчаване на възможността за грешки при Нивото на промяна при определяне на пазарното отношение при бичи или мечи пазар.

Williams %R (Wm%R)

Wm%R фокусира измерването върху цената на затваряне, сравнява всеки ден ценита на затваряне с последното ниво на стойността /границите в които се движи цената на затваряне/. Ако в отделен ден трейдърите са настроени бичи и оказват натиск върку пазара към върха на последната област, Wm%R отчита бичи сигнал; и мечи сигнал е когато трейдърите са настроени за продажба и насочват пазара към дъното.

Стохастик

Подобно на Wm%R, стохастик измерва цената на затваряне според областта. Ако биковете тласкат пазара нагоре през деня, но не могат да достигнат затваряне близко до върха, стохастик се обръща и дава сигнал за продажба. Същото е валидно ако мечките тласнат пазара надолу, но не достигат близко до дъното, при което сигнала за покупка е валиден.

Относителен индекс на сила - Relative Strength Index (RSI)

RSI измерва пазарната психология също във фундаментален подобен начин като Wm%R. RSI е почти винаги изчислен с компютър, за седем или девет дневен рейндж, и извеждащ резултат между 0 и 100 което показва прекупуване или препродаване; RSI също дава съответно бичи или мечи сигнал.

Общият обем от дялове, които се търгуват, също е отличен начин да установим психологията на пазара. Обемът е всъщност измерване на емоционалното състояние на инвеститорите: докато при избухване на обема това може да причини внезапна болка на губещите и въодушевление у печелившите, малкият обем не може да рефлектира в значителни емоции.

Най-дълго продължаващият тренд основно се получава когато емоциите са най-малко. Докато обемът е умерен и играчите не изпитват вълна на емоцията, може да се очаква че трендът ще продължи докато емоцията на пазара се промени. При дългосрочен тренд като този, малките промени в цените нагоре или надолу не създават много емоция, и дори серия от малки промени, случващи се ден за ден (достатъчни да образуват главен, основен тренд) няма да създадат емоционални реакции. Това е класически пример за това как трейдърите биват приспани в чувството за самодоволност - малки загуби ( дори поредица от малки дневни или седмични загуби ), които не те карат да се чувстваш особено унищожен; но поредицата от малки загуби ще доведе до няколко седмици или месеци, сумарно една доста голяма загуба.

Обемите могат да бъдат интерпретирани да предсказват обръщане на тренда. Докато умерените и устойчиви обеми показват устойчив постоянен тренд без да е повлиян от емоциите на пазара, намаляващите обеми може да показват че губещите вече са се предали и сме близо до връх или дъно. Отделни високи обеми може да демонстрират, че много губещи са се отказали и продават независимо от цената. Това е колективна психология в действие: трейдърите и инвеститорите аматьори, които държат губещи позиции достигат своя психологически максимум на загуба. Огромно нарастване на обемите в низходящ пазар може да индиксира, че много купувачи са развяли белия флаг и дъното е близо.

В случаи на къси продажби пазарното поскъпване може да служи за изтласкване на държащите къси позиции да затворят и следователно да тласнат пазара нагоре. Същите принципи важат и при обратните обстоятелства: когато държащите дълги позиции се отказват и продават, пазарът ще понижи цените. В най - основни нива на пазара, и късо и дълго държащите позиции трейдъри, които колективно затварят позиции, са основните лица, насочващи пазара чрез значителни обеми и определящи тенденцията.

Вярвайки или не, предшестващите индикатори са само част от базовите примери на това как пазарното мислене може да се определи. Има голямо число от допълнителни индикатори използвани навсякъде в трейдинга, да не споменаваме безкрайната поредица от вариации от усъвършенстване на вече споменатите.  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.082