Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Спекулантите на петрола търгуват и със валути ….вие също можете!

Спекулантите на петрола търгуват и със валути ….вие също можете!
04.02.06 18:31

Цените на петрола се вдигнаха неимоверно през последните няколко седмици, като само през последните три месеца наблюдаваме увеличение от над 45% до рекордните 70 USD за барел. Бензина в повечето щати надмина 3 USD за галон. До преди по-малко от година повечето анализатори смятаха че най-високите котировки до които би могло да достигне черното злато са 40 USD за барел, а сега същите тези анализатори определят това ниво за долната граница.

   Спекулантите на петрола търгуват и със валути ….вие също можете!

   Острото покачване на цените на горивата накара много хора да се замислят накъде ще поемат цените на петрола и каква валутна двойка трябва да изберат за да спечелят от обстановката. В момента търговците посочват 80 долара като максимума до който може да достигнат цените, а по-агресивните слагат като горна граница нивата от 100 долара за барел. Силното търсене на горива при бързоразвиващите се икономики като Китай и Индия, неспособността на Саудитска Арабия и страните от ОПЕК да увеличат продукцията и природни бедсвия като урагана “Катрина”, който предизвика забавяне на доставките постепенно увеличиха цените до невиждани размери. Както всички знаеме цените на горивата действат като данък на потребителите - забавят потребителското търсене и действат негативно върху разтежа на икономиката. Именно затова ефекта на петрола е върху различните валути варира в зависимост от типа икономика.

   Някои валути се възползват от покачването на горивата, а други страдат. Традиционно валутите на държавите производителки на горива се качват при такава обстановка, а тези които са силно зависими от петрола, но не произвеждат достатъчно страдат. Така че ако вземеме две типично противоположни икономики от тази гледна точка валутната двойка която би трябвало да е зависима най-много от променящите се цени на горивата е Канадския долар и Японската йена (CADJPY).

   Защо (CADJPY)?

   Има редица причини поради които (CADJPY) трябва да е на първо място в списъка на тези които имат мнение относно цените на горивата и в същото време искат да направят по-безрискови инвестиции, каквито са валутите. Както се вижда на графиката по-долу има ясна зависимост между тези пазарни инструменти. От началото на 2004 година имаме съвпадение от 87%, като до голяма степен петрола действа като водещ индикатор и изпреварва събитията. Именно поради тази причина ако зависимостта се запази и видиме цени на петрола от 80 долара за барел (CADJPY) ще тества паралелно нивата от 100.00. Съответно като вземем противоположния сценарии – петрол на 40 долара (CADJPY) ще се отправи отново към 80.0

 

Канада е деветия най-голям производител на петрол

Япония внася 99% от петрола за икономиката си

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1288