Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Tokyo Stock Exchange затворена!

Tokyo Stock Exchange затворена!
18.01.06 22:55

Tokyo Stock Exchange затворена!

Ръководството на Токийската борса днес взе безпрецедентно решение за предсрочно прекратяване на всички сделки с ценни книжа. Решението на втората по големина в света фондова борса е заради панически продажби на акции, предадоха световните агенции. Като причина за засилените продажби се посочва скандалът около една от най-перспективните интернет компании в страната - Лайвдор. Обемът на дневните продажби на акции на Токийската фондова борса обичайно достига 30 млрд. щатски долара.

Ръководството на борсата е наредило спирането на операциите от 14,40 ч. местно време /05,40 ч по Гринуич/ заради извънредно големия брой поръчки, предизвикани от аферата "Лайвдор". Целта е била да се предотврати повреда поради претоварване на информационната система на борсата, след като е бил достигнат прага от 4 млн. трансакции. Един час преди прекратяването на търговията водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей 225 бе спаднал с 2,94 процента до ниво от 15 341,18 пункта. От понеделник прокуратурата в Токио води разследване на дейността на японската фирма Лайвдор, занимаваща се със сделки по интернет и агресивно изкупуване на други компании, чиито акции доскоро бяха сред най-силно поскъпващите на борсата. Обвиненията срещу фирмата са в манипулиране на курса на акциите, позволило на Лайвдор да се обогати и да финансира изкупуването на няколко други компании. Вестник Йомиури твърди, че Лайвдор е фалшифицирала резултатите си за 2004 г., за да прикрие своите загуби и да улесни изкупуването на професионален бейзболен отбор.  Според вестника, компанията си е прехвърлила около 2,4 млрд. йени /31 млн. долара или 17,3 млн. евро/ печалби от три свои филиала, за да може да регистрира нетна печалба от близо 1,4 млрд. йени /12 млн. долара или 9,9 млн. евро/ за 2004 година. В нощта на понеделник срещу вторник японските правораздавателни органи претърсиха централата на Лайвдор и жилището на нейния президент Такафуми Хорие, заподозрян в мащабни манипулативни операции през 2004 година. В резултат от всичко това акциите на Лайвдор рязко поевтиняха, като за определен период от време търговията с тях дори бе преустановена. Значително поевтиняха и акциите на редица други фирми, особено на свързаните с технологичния сектор и с брокерски операции. Президентът на Токийската фондова борса Тайдзо Нишимуро заяви на пресконференция, че ръководството ще обмисли възможността за съкращаване на времето за търговия на борсата утре и през следващите дни, ако се налага.

Графика на днешния ден - Tokyo Stock Exchange Mothers Index

Date Open High Low Close Change Time
 

 
2006/01/18 2441.78 2441.85 2116.92 2171.45 -298.44 15:01
 

Тримесечна дневна графика:

Chart

Предишни проблеми в Токио - Японски брокер бърка брой с цена на акции, прави загуби за $223 млн. 10.12.2005 13:00

Грешно въведена оферта за продажба на акции предизвика вълнения на фондовата борса в Токио в четвъртък, и загуби за компанията на брокера за 27 млрд. йени ( 223,2 млн. долара), съобщи Asahi Shimbun. Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръчка от клиент за една акция на цена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара). В четвъртък е първият ден за търговия с акциите на малката компания J-Com Co. след тяхната регистрация на токийската фондова борса. Компанията е емитирала само 14 500 акции, което означава, че поръчката превишава с 42 пъти този брой. След въвеждането на поръчката, борсовата система алармира, че има голяма разлика между въведената цена и текущата пазарна, но брокерът игнорира това предупреждение и ордера е потвърден. Според брокера често имало такива предупреждения от системата и затова по навик той го е игнорирал. Официални лица от борсата са позвънили на Mizuho Securities за странната поръчка и от брокерската компания се опитват да я отменят. През това време обаче системата регистрира продажби на акции на  J-Com на минимално разрешената цена за деня от 572 хил. йени.  След като от брокерската компания се опитват да възстановят всички продадени акции, цената им се повишава до горната граница за деня от 772 хил. йени.  Според представители на Mizuho Securities, компанията е успяла да възстанови 470 хил. акции на минималната цена от 572 000 йени, но останалите 140 хил. акции са купени на много по-висока цена. Според президента на Mizuho Securities Макото Фукуда, в резултат на грешката загубите са 27 млрд. йени, но могат да достигнат до 30 млрд. йени. Mizuho Securities е дъщерна компания на голямата японска финансова корпорация Mizuho Financial.  В петък търговията с акции на J-Com Co. бе временно прекратена. Премиерът на Япония Джуничиро Коидзуми е поискал от ръководството на борсата да разследва случая.

Грешките на японската фондова борса продължават 05.01.2006 11:58

Грешките на японската фондова борса продължават, след като вчера служител на брокерската компания Nikko Citigroup е закупил погрешка 1000 пъти повече акции отколкото възнамерявал.  От компанията обясняват, че грешката няма да й се отрази негативно, тъй като брокерът, сключил сделката, е търгувал за собствена сметка. Объркването е станало с акциите на Nippon Paper, като търговецът е заявил за покупка 2000 акции, смятайки, че цената им е по 502 йени всяка, докато пазарната им цена е била 502 000 йени. Сделката е била на стойност около 1 млрд. йени (8,6 млн. долара). Това е довело до ръст в акциите на компанията от цели 8,1% в сряда до 510 000 йени, или най-високото им ниво от март 2005 година. 

След като от брокерът са уведомили борсата за станалата грешка обаче, днес акциите на компанията загубиха 1,4% от стойността си до ниво от 503 000 йени. Грешката на борсата бе поредната, след като през миналия месец грешно въведена оферта за продажба на акции предизвика вълнения на фондовата борса в Токио и загуби за компанията на брокера за 27 млрд. йени (223,2 млн. долара). Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръчка от клиент за една акция на цена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара).Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1377