Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Избор на инвестиционен посредник

Избор на инвестиционен посредник
18.12.05 02:46

Автор:Р. Караджов

Избор на инвестиционен посредникИ така! Изкарали сте курс, чели сте книги и учебници, смятате, че сте готови и ръцете ви сърбят да се включите в битката, за да търсите щастието си там (на пазара) и пая от плячката. Парите за търговията са отделени от бюджета ви и остава само да започнете.

Внимание! Първите които дебнат вашите пари на тези пазари, са самите брокери. Те живеят благодарение на вас. Чрез такива като вас си изкарват хляба или купуват новата си луксозна кола, водят децата си на почивка и любовницата си на ски зимата. Ни най-малко няма да се поколебаят да ви заколят, да ви изконсумират, а простряната ви кожа да проснат в хола си вместо килим. Само един поглед в Интернет ще ви изкара десетки и дори стотици компании от цял свят, предлагащи ви да търгувате чрез нета. Платформите за търговия ще ви примамват с цветните си графики и демо версии на реалната търговия. Рекламните брошури и сайтове ще ви канят да влезете в света на големите финансови акули, ще ви се обещават съвети и помощ в началото на вашата дейност. Много от брокерските компании са наистина сериозни фирми, но не малко са и мошениците в този бранш!

Демо платформата на избрания от вас брокер е едно от първите неща, които трябва да погледнете. Въпреки, че от демо до реална търговия има разлика, чрез демото може да проверите как работи самата платформа за търговия. Дали графиките и са добри, изпълнението на сделките, връзките със сървъра и т. н... Една от причините да се откажа от услугите на голям наш инвестиционен посредник, бе именно постоянните им проблеми с платформата за търговия. Или графиката вървеше, но състоянието на сметката нямаше как да се следи, или състоянието се виждаше идеално, но графиката им постоянно забиваше. След проведените поне 20-30 телефонни разговора със секретарки, дилъри или специалисти по поддръжка, се наложи да закрия сметката си там, без да съм извършил и една сделка и да открия сметка при друг посредник, чиято платформа не блестеше като графика, но изпълнението на сделките бе сравнително гарантирано. 

В случай, че сте новак и смятате разликата между демо и истинска търговия за минимална, жестоко се лъжете. Обещаните ви 3-5 пипса, общо взето, са само мираж . На демо наистина може да е така, но дори брокерът да има най-доброто желание да ви вземе толкова, то при динамичен пазар това е невъзможно и често разликата е много по- голяма. Лично аз не откривам позиции при започнали големи движения, но за един дейтрейдър или за търговец, скалпиращ пазара и влизащ за по няколко пипса печалба, това често е решаващо.

Уверете се в какво време се изпълняват поръчките. Разбира се, при срещата ви с брокер или при телефоните ви разговори ще ви кажат, че сделките се изпълняват веднага, но ще е глупаво да го повярвате. Сам трябва да прецените в рамките на какво време ще ви устрои изпълнението им. 10 секунди се смята за сравнително добро време за изпълнение, но често и това е невъзможно. Добре е да има фиксиран максимален срок за изпълнението, в противен случай рискувате да откриете позиция, когато вече не я очаквате и по ЗЗВГ (Закона за Всемирната Вселенска Гадост), тя ще бъде открита точно на нива неизгодни за вас. Друг проблем, който може да изникне е изпълнението на самата сделка. Има брокери, упорито отказващи да ви я изпълнят точно когато ви е нужно. Попаднете ли на такъв посредник, закрийте си сметката и потърсете друг. 

Законодателната уредба на страната от където е брокера, също е не по- малко важна. Дали е сигурна компания обслужваща клиентите си, или финансова пирамида е от жизнено, важно значение. Достъпът до парите ви е едно от нещата, на които трябва да погледнете особено внимателно. 

Правилата при избор на посредник са малко, но желязното им спазване често пести нервите на спекуланта и най важното, запазва парите му:

1. Изберете посредник, който ще бъде надежден от гледна точка на изпълнение на сделките.
2. Проучете посредника си, преди да откриете сметка при него. Срещнете се с някой, имащ сметка там, или се поровете в специализираните форуми за отзиви.
3. В случай, че посредникът е чужд, запознайте се със законодателството в дадената страна и проучете добре компанията.
4. Посредникът трябва да ви даде конкретна информация за това, по котировките на кой пазар се осъществяват сделките. В случай на търговия с акции, често срещано е една и съща компания да се търгува например и на NYSE и на NASDAQ и котировките макар и близки да се различават.
5. Уверете са в какво време се изпълняват поръчките ви.
6. Снабдете се с добра Интернет връзка. Особено ако търгувате краткосрочно на тези пазари връзката ви с брокера често е решаваща.

Като заключение можем да добавим, че добрият брокер е като надежден джип. Управлявайки сам сделките си, посредникът може да ви изведе през всякакви климатични условия, през всякакъв терен, но няма да кара вместо вас. 

Високо-професионални, отговорни, поверителни консултантски услуги и стратегически съвети. Единствен  интерес е не коя е правилна икономически или политически гледна точка, а печелившата страна за клиента
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

16.5916