Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Най-важното, което трябва да се знае за техническия анализ

Най-важното, което трябва да се знае за техническия анализ
29.04.06 18:48

May 2003
 
статията е превод от "technical
analysis of Stock & Commodities"

 

 

by Matt Blackman
 

Техническия анализ се опитва да обясни ценовите движения и да детерминира вероятностите за бъдещото движение. Има стотици технически индикатори и графични примери, но най-основните са често най-добрите. Тази статия е насочена към същността на техническия трейдинг и причината, поради която играчите на пазара не могат да си позволят да пренебрегнат основното.

Първи стъпки

Новите трейдъри често са засипани с всичката информация, свързана с техническия трейдинг. С толкова много неща за учене от къде да започнете? Има десетки книги по тази тема и стотици интернет страници, които включват всичко от най-простите правила за търговия до комплексни системи, комбиниращи индекси и гаранции. Много автори смятат, че са открили най-добрата система. Но всяка система за търговия на стоки, предмети за търговия или опции не би била прекалено сложна. В доста от случаите по-сложните системи е по-малко вероятно да работят печелившо. Много трейдъри прекарват месеци опитвайки се да изградят нова и заплетена система, само за да разберат, че същественото е да подържаш нещата прости.
За да откриеш система, която да работи е важно да разбереш, че техническия анализ е точно за това. Според анализатора Мартин Принг, техническия анализ цели да обясни тенденцията, базирана на промяната на отношението на инвеститорските благоприятни новини и останалите фундаментални събития. Исторически погледнато тези събития понякога водят към графични примери или специфични отношения между най-висока или най-ниска цена, цена на отваряне или цена на затваряне. Статистиката показва, че е налице вероятността симулираните отношения да доведат до симулирани резултати в бъдеще. Техническия анализатор и автор Джон Мърфи коментира: "Техническия анализ не трябва да бъде усложнен. Погледнете линията на графиката. Ако тя нараства това е добре, ако обаче спада това е лошо. Проблемът е, че повечето хора не могат да намерят разликата."

Какво не е техническия анализ

Три първоначални предизвикателства стоят пред новаците. Първото е да разберат, че търговията чрез използване на технически анализ или друго не означава гарантирано забогатяване. Няма свети граал за търговия и всеки, който твърди обратното ви лъже. Да се разработи система, която да е печеливша отнема много време, мислене и не малко способности. Като всичко останало, което си струва в живота, не съществуват кратки пътища за успех. Това означава, че няма да намерите готова система, с която да търгувате и да печелите. Изисква се време и усилия за изграждането на система, която да работи и тя да бъде пригодена към риска, който сте готов да поемете и разликата между избраните гаранции.
Второ - запомнете, че търгуването не е безрисково. Не са възможни големи печалби без някои относително големи загуби. С късмет и следвайки подходящи принципи на управление на парите, големите печалби ще дойдат преди големите загуби, но това зависи от пазара и от от способностите ви.
Трето и последно, никоя търговия не е сигурна. Много новопристигнали се нуждаят от доста време да уловят разликата между възможността и сигурността. Понеже формацията троен връх е довела до спад на цената в минал период, това не гарантира, че цената ще падне следващия път, когато се появят същите условия - възможността това да стане не означава сигурност. Този, който иска да използва техническия анализ, за да търгува успешно, трябва да приеме, че този анализ е изграден от система от закономерни средни показатели или проценти. Ако възможността от спад на цената след троен връх е по-висока от 50%, възможно е да се изкарат доходи, използвайки система, която генерира търговия след подобна формацията, която се появява. Ако има достатъчно трейдъри и те спазват управлението на парите си за ограничаване на загубите, то системата наистина ще носи печалба.
Не съществува статистическо или математическо обяснение на тези отношения. Учението да се идентифицират формациите и да се изгражда разбиране на простата аритметика зад индикаторите, които искаме да употребяваме е по - важно.


фиг.1

Да вземем определянето на тенденцията например. Ако е просто като да се начертае само линия и да се реши дали се отива нагоре или надолу, защо много хора намират това за изключително трудно. Математиката е относително лесна. Поглеждайки 60-дневна графика, ако затварянето днес е по-високо от затварянето преди 60 дни и правата между двете точки сочи нагоре, то тенденцията е възходяща. Нивото на промяна между двата периода е просто разлика между по-ранното затваряне и по-късното и умножено по 100, за да се установи процентното изменение.
Възходящата тенденция е просто серия от силни върхове и дъна, които се редуват. Свържете с линия дъната, за да определите насоката на тенденцията. Възходящия тренд се определя, когато поне две дъна докосват трендовата линия. Когато цената пробие трендовата линия, то казваме че тренда е приключил /фигура 1/.
Низходящата тенденция е серия от намаляващи върхове и дъна. Трендовата линия се определя чрез начертаването й пред върховете, които е необходимо да са минимум два, но за предпочитане е да са повече.

Като всяка графика, тренда отразява борбата между купувачите и продавачите, който рядко може да се определи като права линия. Цената нараства, когато купувачите са по-агресивни, и намалява, когато продавачите се страхуват, че цената няма да се задържи на желаните от тях нива. последното движение на цената се определя от страната, която печели битката.
Попитайте всеки опитен технически анализатор или трейдър колко от стотиците индикатори използва като текуща основа и непременно ще чуете едно и също като отговор. Всеки има кратък списък от четири или пет индикатора, в зависимост от активността на дейността, с които те обвързват своя анализ. Но те всички се осланят силно на трендовия анализ, което е фундамент на техническия анализ.
В последно време имах удоволствието да присъствам на семинар-презентация на Фил Рот, един от първите получили указания от Chartered Market Technician (CMT) и пионер в техническия анализ. Той не се усланя на стохастичните или други моментни индикатори, а наблюдава цената и обемите, за да определи силата на тренда. На семинара показа диаграма подобна на фигура 1 и заяви, че тренда е валиден до момента на пресичане на трендовата линия. Когато този пробив се получи е време да се напусне пазара.
Предизвикателството е, че няма точно определено време за определяне на тренда. Дневните трейдъри може да приемат 10 минутна тенденция и да търгуват тик след тик използвайки дневната информация. Инвеститорите може да изискват информация за месеци за да стигнат до същите заключения, което обяснява защо трейдърите и инвеститорите имат различни разбирания за търговията. Главното е, че по-дългия тренд, по-надеждния е ключов инструмент за търговия /фигура 2/.
Веднъж като сте овладяли концепцията на търговията е важно да погледнете към някои основни графични примери. Има два вида примери:реверсиращи/обръщащи/ и продължаващи или още консолидиращи. Продължаващите/консолидиращите/ са пауза в преобладаващия тренд, след който гаранцията продължава да се движи в посока на тренда. На фигура 3 виждате диаграма на гаранция в граници. Графиката на Altera (Altr), показана на фигура 4 е пример за пазарен пробив на трендовата граница. Реверсиращите примери, както показва името, са тези които предупреждават за промяна на посоката на тренда. Тройния връх е показателен пример за реверсираща формация.


фиг.2

фиг. 3


фиг. 4

 

 

фиг.5 фиг.6
фиг.7  Формации за продължаване

Формациите за продалжване са важни, защото те често улавят трейдърите и инвеститорите в засада, когато вярват, че тренда са обръща. Ако обемите спаднат под продължителността на формацията, шансовете са добри за развитие на продължаваща се формация. Някои формации за продължение са насочени на долу триъгълници/фигура 5/ или насочени нагоре/фигура 6/, симетрични триъгълници /фигура 7/, клиновете, вимпелите и флаговете.
Индикаторът Chaikin за паричния поток измерва степента на силата на покупки или продажби базиран на отношението между цената на затваряне и върха или дъното за определен период. На графиката на Nordstrom(JWN) на фигура 9, забележете, че на всяко покачване на цената има събиране на печалбата при формациите за консолидация. Индеститорите, реализирали печалба продават, а новите инвеститори, виждащи възможност да влезат на ниска цена, изпращат пазара към нов връх. Евентуално това оживление ще се изпари и няма да бъдат влагани допълнителни пари.
Да разберат какво става в умовете на инвеститорите и какво ги мотивира при всяка формация, това помага на играчите на пазара да проумеят защо работят различните формации. Обемът ни подсигурява с трета гледна точка относно активността за покупки. Ако той не подкрепи формацията, той може да осигури ранно предупреждение за смяна в мнението на инвеститорите и пробив или обръщане на очаквания резултат. Например, ако обемът продължава да расте вместо да пада по време на формация тип "флаг" , то тогава той расте при спадане на цента, следователно формацията е "меча". Това означава, че очакваното оттласкване на цената в края на формацията няма да се случи или ще бъде много кратко. Ето защо покачване и спад в обема също трябва да се имат предвид при търсене на вероятни формации на графиката.

фиг.8
фиг.9

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Формациите като флаг, вимпел и триъгълници не са новост. Ние се учим да ги разпознаваме още в началото на обучението ни. Същото важи и за простата аритметика, която се крие зад много от индикаторите.
Само да научи различните формации и индикатори за технически анализ,това може да прозвучи достатъчно за новаците. Но да отделиш време, за да научиш как те работят е много по-лесно, отколкото да разбереш кога да ги използваш.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0559