Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Десет закона при техническото търгуване на Джон Мърфи

Десет закона при техническото търгуване на Джон Мърфи
03.04.06 20:48
 

Джон Мърфи e популярен автор и анализатор, известен с работата си в областта на техническия анализ. Тридесетгодишният му опит е довел до разработването на десет основни закона при техническото търгуване. Тези правила определят ключовите инструменти на техническия анализ и как да ги използваме за да идентифицираме възможностите за покупка и продажба.

1. Чертайте трендовете

Изучавайте дългосрочни графики. Започнете анализа със седмични и месечни графики, обхващайки няколко години. По-големият период осигурява по-добра "видимост" и дългосрочна перспектива на пазара. Веднъж установили дългосрочния тренд, вече можете да погледнете и към дневните графики. Разглеждането на пазара само в краткосрочен план може да бъде подвеждащо. Дори и да търгувате краткосрочно, ще се справяте по-добре, ако се съобразявате със средносрочните и дългосрочни трендове.

2. Открийте тренда и вървете с него

Определете тренда и го следвайте. Пазарните трендове са с различни размери - дългосрочни, средносрочни и краткосрочни. Първо определете кой ще следвате и използвайте подходящата графика. Търгувайте в посоката на този тренд. Купувайте при падовете, ако трендът тръгва нагоре. Продавайте на върховете, ако посоката е надолу. Ако търгувате средносрочно, използвайте дневни и седмични графики. Но във всеки случай оставете дългосрочната графика да определи тренда, а по-краткосрочните да определят времето за влизане на пазара.

3. Намерете върховете и дъната на тренда

Намерете нивата на подкрепа и съпротива. Най-доброто място за покупка на пазар е близо до нивото на подкрепа. Тази съпротива обикновено е предишно ниско ниво на реакция на пазара. Най-доброто място за продажба е близо до нивото на съпротива. Това е обикновено предишен връх. Веднъж пробит, този връх се превръща в ново ниво на съпротива т.е. стар връх става ново дъно. По същата логика когато се пробие нивото на подкрепа, то става ниво на съпротива.

4. Знайте колко назад да се върнете

Измерете процента на корекциите. Корекциите на пазара нагоре или надолу обикновено проследяват значителна част от предишния тренд. Можете да измерите корекциите в съществуващ тренд в прости проценти. Петдесет процента проследяване на предишен тренд е най-често използваното. Минимумът е една трета. Максимумът – две трети. Проследяването при Фибоначи би било 38% и 62%.

5. Начертайте линията

Чертайте трендови линии. Трендовите линии са едни от най-простите и най-ефективни инструменти. Нуждаете се от права линия и две точки от графиката. Линия на възходящ тренд се чертае през две последователни ниски нива и обратно - низходящи трендове се чертаят през две последователни високи. Цените често ще се връщат до трендовата линия, потвърждавайки тренда. Пробиването на трендовата линия е сигнал за промяната на тренда. Валидна трендова линия трябва да е докосната поне три пъти. Колкото по-дълго е действала тренодовата линия и повече пъти е била тествана, толкова по-важна става.

6. Следвайте тази средна

Следвайте пълзящите средни. Пълзящите средни предлагат съществени сигнали за покупка и продажба. Те ви показват дали настоящият тренд е все още в движение и помагат за потвърждаването на промяна в посоката му. Пълзящите средни не ви показват предварително, че промяна в тренда предстои. Комбинация от две пълзящи средни е най-популярният начин за откриване на сигнали за търговия. Някои популярни комбинации са: 4- и 9-дневни пълзящи средни, 9 и 18-дневни, 5 и 20-дневни. Сигнал е подаден, когато по-краткосрочната пресече другата средна. Преминаването на цената над и под 40-дневна пълзяща средна също е добър сигнал. Докато пълзящите средни са индикатори, следващи тренда, те работят добре в трендов пазар.

7. Научете точките на обрати 

Следете осцилаторите. Те помагат да идентифицирате пазарите при свръхпродажби и свръхпокупки. Докато пълзящите средни потвърждават промяна на тренда, то осцилаторите ни предупреждават, че пазарът се е вдигнал или сринал твърде много и че скоро ще се обърне. Два от най-известните са RSI и Stochastics. И двата работят на скали от 0 до 100. Над 80 са свръхпокупки, а под 20 са свръхпродажби за Stochastics, а за RSI стойностите са 70 и 30. Повечето търговци използват 7 или 14-дневни за Stochastics и 9 или 14-дневни за RSI. Отклоненията на осцилаторите често ни предупреждават за пазарни обрати. Седмичните сигнали могат да бъдат използвани като филтър на дневните сигнали. Дневните сигнали могат да бъдат използвани като филтър на графиките през самия ден.

8. Знайте предупреждаващите сигнали

Търгувайте според МАСD. Този индикатор комбинира пресичаща система на средни пълзящи с елемент свръхпокупки/свръхпродажби на осцилатор. Сигнал за покупка се появява, когато по-бързата пълзяща пресече по-бавната и двете са под 0. Сигнал за продажби е, когато по-бързата пресече по-бавната над 0-та. Седмичните сигнали предшестват дневните.

9. Тренд ли е или не е?

Използвайте ADX. Този индикатор помага да се определи дали пазарът е трендова фаза, или в рейндж. Измерва степента на тренда или посоката в пазара. Нарастващата линия на ADX предполага наличието на силен тренд. Падането му отчита рейндж и липса на тренд. При нарастване на ADX е по-добре да се използват пълзящи средни, а при спадането му - осцилатори. Чрез използването на този индикатор търговецът може да избере стил на търгуване и набор от индикатори, които е най-подходящо да използва в настоящата пазарна ситуация.

10. Научете потвърждаващите сигнали

Включете обема (volume) и открития интерес (open interest). Те са важни потвърждаващи индикатори, oбемът предшества цената. Важно е да се убедите, че по-голям обем върви заедно с господстващия тренд. При възходящ тренд голям обем трябва да има в дни на покачване. Нарастване на открития интерес показва, че нови пари подкрепят господстващия тренд. Падащият открит интерес е често предупреждение, че трендът е близо до своя завършък. Солиден тренд нагоре трябва да е подкрепен от нарастване на обема и открития интерес.

"11." -  „Техничесия анализ и умение, което се усъвършенства с опит и изучаване. Винаги бъдете ученици и продължавайте да се учите.“ - Джон Мърфи

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

14.5295